- Hur lång tid tar det att få en nybyggnadskarta?
- Svar:
Leveranstid för den fullständiga nybyggnadskartan är i normalfallet cirka fyra till åtta veckor. Förenklade nybyggnadskartor levereras vanligtvis inom en till två veckor. Tänk på att beställa kartan i god tid innan du planerar att skicka in bygglovsansökan.
- Hur länge är en nybyggnadskarta giltlig?
- Svar:
Nybyggnadskartan har en giltighetstid på 2 år men det gäller bara om förhållandena på platsen inte har ändrats. Nybyggnadskartan kan revideras inom giltighetstiden och kostnaden för detta timdebiteras. Är nybyggnadskartan äldre än två år så behöver man beställa en ny karta.
- Kan jag få nybyggnadskartan digitalt?
- Svar:
Ja, vi kan leverera kartan i både pdf- och dwg-format. Tänk på att det finns risk för skalfel när du skriver ut kartan själv. Kontrollera alltid mot skalstocken/koordinatrutnät för att upptäcka/undvika eventuella fel.
- Kan jag få nybyggnadskartan skickad till någon annan än mig själv?
- Svar:
Ja, det går alldeles utmärkt. Fyll bara i dennes kontaktinformation i e-tjänsten under "Kartkopior till annan än beställaren”.
- Kostar det något extra att få nybyggnadskartan levererad digitalt?
- Svar:
Nej, det kostar inget extra utan ingår i avgiften.
- Måste det vara fastighetsägaren som beställer nybyggnadskartan?
- Svar:
Nej, vem som helst kan beställa en nybyggnadskarta.
- När behövs en nybyggnadskarta?
- Svar:
I samband med bygglovsansökan krävs alltid situationsplan baserad på aktuell nybyggnadskarta. Situationsplan baserad på nybyggnadskarta kan även krävas i andra fall, till exempel vid tillbyggnad, nybyggnation av komplementbyggnad samt anmälningar enligt Attefallsreglerna.
- Vad innehåller en nybyggnadskarta?
- Svar:
En nybyggnadskarta är en aktuell karta (1:500) över en fastighet.
Fullständig nybyggnadskarta redovisar bland annat fastighetsgränser (med längder och markeringstyper), befintliga byggnader med sockel-, takfots- eller nockhöjder, höjdkurvor (om det finns i befintligt kartmaterial) alternativt 6-10 markhöjdpunkter, trappor och stödmurar, väghöjder, vägar, infarter, VA-anslutningar, luftledningar, höjdarbetsfix samt gällande bestämmelser och eventuella laster för aktuell fastighet.
Exempel på bestämmelser och laster är planbestämmelser, strandskydd, fornlämningar, kommunalt vatten- och avloppsområde, skyddsområde för vattentäkt, servitut, ledningsrätt m.m.
Kartan redovisar även angränsande fastigheter och deras byggnader intill aktuell fastighet.
Förenklad nybyggnadskarta redovisar ett utdrag från primärkartan och fastighetskartan: fastighetsgränser, servitut, byggnader, vägar och infarter där dessa finns karterade i basen. Kartan är ett utdrag ur kommunens kartdatabas och inget fältbesök ingår. Kartan kontrolleras och uppdateras mot kommunens nyaste flygbilder (f.n i huvudsak från 2020).
Fastighetsgränserna i Värmdö kommun är i många områden inte utredda, vilket medför att de kan redovisas fel med flera meter.
Kartan kan man få som pdf eller utskriven på papper.
- Vad kan sökanden göra själv?
- Svar:
Sökanden kan själv på tomten sätta ut fyra käppar för önskat byggläge, så kommer vi att mäta in dessa i samband med mätningarna på fastigheten. Byggläget redovisas på nybyggnadskartan.
- Vad kostar en nybyggnadskarta?
- Svar:
En fullständig nybyggnadskarta kostar 12 400 kronor. (momsbefriad)
En förenklad nybyggnadskarta kostar 2 900 kronor. (momsbefriad)
Priset gäller en fastighet.
Vid flera närliggande fastigheter kan ett enhetspris överenskommas.
- Varför behövs en nybyggnadskarta?
- Svar:
En nybyggnadskarta utgör det underlag som bygglovsökanden ritar in önskad nybyggnad på, med måttsättning till fastighetsgränser. En nybyggnadskarta med inritad nybyggnation blir en situationsplan. Situationsplanen används av bygglovhandläggare som underlagsmaterial i samband med beslut om bygglov. Om situationsplanen inte är baserad på en nybyggnadskarta vet inte bygglovhandläggaren vilka förutsättningar (fysiska såväl som administrativa) som gäller för bygglovet och saknar därför i många fall ett komplett beslutsunderlag.
- Vem får upprätta en nybyggnadskarta?
- Svar:
Kommunen ska enligt 12 kap. 4 § tillhandahålla nybyggnadskarta till den som behöver det för prövning av bygglovsansökan.
- Vilken nybyggnadskarta krävs?
- Svar:
En nybyggnadskarta behövs vid:
- Ny huvudbyggnad eller komplementbyggnad
- Större tillbyggnad (byggnadsarea cirka 25 % eller större av befintlig byggnadsarea)
Eller
- När verkligheten inte stämmer överens med primärkartan och/eller flygbilder och bygglovshandläggaren anser sig behöva en mer korrekt och uppdaterad karta.
En förenklad nybyggnadskarta behövs vid:
- I övriga fall av tillbyggnader eller nybyggnader när endast utdrag ur olika kartdatabaser krävs. Till exempel vid Attefallshus m.m.
Är du osäker på vilken typ av nybyggnadskarta som behövs för din ansökan/anmälan kontakta bygg- och miljöavdelningen på 08-570 470 00.
- Är det något annat jag behöver veta om nybyggnadskarta?
- Svar:
Om fastigheten ligger hos lantmäteriet för avstyckning, fastighetsreglering eller dylikt går det inte att upprätta en nybyggnadskarta förrän förrättningen är genomförd och de nya gränserna är fastställda.
Ange sådan information i e-tjänsten i fältet "Övriga upplysningar".