Anmäl ditt solarium i tid
Om du avser starta en solarieverksamhet behöver du skicka in en anmälan till bygg- och miljöavdelningen i Värmdö kommun senast sex veckor innan du avser starta verksamheten.
Saker att tänka på innan du sätter i gång
Som yrkesmässig solarieverksamhet finns det flera saker att tänka på innan du sätter i gång. Du behöver bland annat säkerställa att din verksamhet uppfyller Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier. Du kan läsa mer om dessa på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.
Egenkontroll
I strålskyddslagen liksom miljöbalken ställs även krav på att du som ska driva verksamheten behöver ha ett egenkontrollprogram med skriftliga rutiner. Syftet med egenkontrollen är skapa ett verktyg för att kontrollera så att verksamheten och dess personal har tillräcklig kunskap om lagstiftningen. Detta för att säkerställa att aktuell lagstiftning följs och att verksamheten förebygger olägenhet för människors hälsa eller miljön.
Egenkontrollen bör förutom vad avser själva solariet omfatta bland annat: förvaring och transport av farligt avfall, städning, hygienrutiner ventilation, klagomål, ansvarsfördelning med mera.
Avgift för handläggning och tillsyn
För handläggning av anmälan debiteras en fast avgift enligt kommunens taxa enligt miljöbalken.
Tillkommer gör en årlig grundavgift för solarieverksamheter. Anmälningsavgiften är en engångsavgift medan grundavgiften betalas varje år med start i år.
Vid tillsyn framöver tillkommer ytterligare därutöver en rörlig tillsynsavgift som baseras på det antal timmar som läggs ned i tillsynsärendet.
Taxan finns att läsa på kommunens hemsida, varmdo.se. Du kan läsa mer om avgifter här.
Till anmälan ska bifogas:
- Planritning som visar lokalens utformning med rumsfördelning/användningssätt och inredning. Markera även handtvättställ, toalett, städutrymme plats för rengöring av utrustning.
- Bifoga gärna ytterligare handlingar såsom skriftliga rutiner för egenkontroll av verksamheten.